Luokittajamobiili on pilvipalvelun erillinen käyttöliittymä joka mahdollistaa lehmien luokittamisen suoraan navetassa. Tämä poistaa lukuisia välivaiheita ja virheitä tiedoissa. Lehmien luokittelusta on erityisesti hyötyä jalostuksessa ja se onkin tärkeä osa jatkuvaa, kestävää kehitystä.
Tuunix Oy toteutti jo olemassa olevaan tietojärjestelmään erillisen mobiilikäyttöliittymän, joka mahdollistaa lypsylehmien rakenneluokituksen maatiloilla iPadeja käyttämällä. Suurin etu järjestelmästä on tietojen syötön nopeutuminen, sekä virheiden ja kaksikertaisen tietojen syötön vähentyminen. Lisäksi käyttöliittymä pyrkii estämään virheellisten tietojen syötön. Aiemmin käytössä olivat paperiset luokituslomakkeet, joista rakennepisteet jouduttiin kirjaamaan järjestelmään käsin.
Palvelu toimii pilvipalveluna, mutta sovelluksesta tehtiin sellainen, että se toimii myös offline-tilassa, eli ilman jatkuvaa verkkoyhteyttä. Tämä oli yksi tärkeä vaatimus, sillä usein maatilat sijaitsevan paikassa, jossa mobiilidatan kuuluvuus on heikkoa tai yhteyttä mobiiliverkkoon ei ole ollenkaan.
Sovelluksen suunnittelu ja toteutus aloitettiin loppuvuodesta 2013, ja sitä on käytetty ja jatkokehitetty siitä saakka. Sovellus tehtiin aluksi ns. vesiputousmallin mukaisesti, jolloin heti alussa oli tiedossa kokonaiskuva eli minkälainen lopputulos pitäisi olla. Sen valmistuttua on lisäominaisuuksia lisätty sekä toiminnallisuutta kehitetty vaihe kerrallaan, ilman että sovellus olisi ollut välillä poissa käytöstä. Sillä onkin tallennettu jo yli 3500 luokitusta! Näin isossa määrässä pienikin käyttöliittymän parannus säästää lopulta huomattavasti käyttäjän aikaa ja parantaa käyttökokemusta. Tästä syystä onkin tärkeää, että Tuunixin valmistamat sovellukset ja pilvipalvelut pohjautuvat nykyaikaisiin käyttöliittymiin ja käyttäjäkokemus on mietitty alusta alkaen.
Asiakaskommentit
Mobiilikäyttöliittymä ja sen taustalla oleva vuonna 2012 toteutettu tietojärjestelmä tehtiin aluksi pelkästään ayrshirelehmien rakenneluokitusten tallentamiseen. Tuunix Oy:n toteuttama mobiilikäyttöliittymä otettiin käyttöön heinäkuussa 2014. Koska luokitustoiminta laajeni kuitenkin pian käsittämään myös muita rotuja, kehitettiin mobiilikäyttöliittymää ja jo lokakuussa 2014 sillä tallennettiin myös holstein-, brown swiss- ja jersey-lehmien rakenneluokitukset suoraan tietokantaan. Koska rakenneluokitus tehdään kanadalaisen luokitusmallin mukaisesti ja navetoissa lehmiä luokittavat kanadalaiset rakenneluokittajat, on mobiilikäyttöliittymäkin tehty osin englanninkielisenä. Asiakkaan kannalta yhteistyö on sujunut hyvin ja Tuunix Oy toteutti hienosti visioni mobiilikäyttöliittymästä. Luokitusten tallennus suoraan tietokantoihin ja luokitusraporttien lähetys automaattisesti asiakkaidemme sähköposteihin vähentää inhimillisiä virheitä. Mobiilikäyttöliittymä toimii myös nopeasti, vaikka iPadille ladataan suuri määrä taustatietoa tiloista, sonneista, lehmistä ja aikaisemmista luokituksista. Luokitus navetassa on nopeutunut, ja toimistotyöt ovat vähentyneet murto-osaan mobiilikäyttöliittymän ansiosta eli mobiilikäyttöliittymälle asettamani tavoitteet ovat toteutuneet hienosti.
Veli Ikkeläjärvi, Finnish Dairy Data FDD
Paluu ohjelmistoreferenssit-sivulle